راهبرد دولت بایدن در اوکراین آهسته‌‌آهسته در حال تغییر است

این احتمال وجود دارد که پوتین مذاکره با اوکراین را تا زمان مشخص شدن رئیس‌جمهوری بعدی آمریکا به تعویق بیندازد

جو بایدن (راست) و ولودیمیر زلنسکی (چپ) در کاخ سفید، واشنگتن، ۱۲ دسامبر ۲۰۲۳‌ــ Mandel NGAN / AFP

 در حالی که ادامه کمک‌های آمریکا و اروپا به اوکراین در معرض خطر جدی قرار دارد، دولت بایدن و مقام‌های اروپایی آهسته و بی‌سر‌و‌صدا موضعشان را از حمایت از پیروزی اوکراین بر روسیه به بهبود موقعیتش در مذاکرات نهایی برای پایان جنگ تغییر داده‌اند. چنین مذاکراتی احتمالا به‌معنای واگذاری بخش‌هایی از اوکراین به روسیه خواهد بود.

مایکل هرش در مقاله‌ای در نشریه پولیتیکو می‌نویسد برای بایدن، جنگ اوکراین که نزدیک به دو سال است ادامه دارد، در میانه یک کارزار انتخاباتی سخت‌ــ با دونالد ترامپ و سایر نامزدهای جمهوری‌خواه که تلاش‌های او را آشکارا به سخره می‌گیرند‌ــ در بهترین حالت دشوار خواهد بود.

جان کربی، مشاور امنیت ملی کاخ سفید، در مصاحبه‌ای در ۲۱ دسامبر گفت که واشنگتن به پایان ظرفیتش برای تامین کمک نظامی به اوکراین نزدیک شده است زیرا جمهوری‌خواهان جلو درخواست کمک ۶۰ میلیارد دلاری بایدن را گرفته‌اند و تمرکز دولت بایدن بر کمک به «آفند و پدافند» اوکراینی‌ها است.

ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهوری اوکراین، در اوایل دسامبر در نشست خبری پایان سال، گفت اوکراین در حال آماده‌سازی پیشنهادهای جدید برای پایان جنگ است، اما در ادامه افزود تاکیدش بر عقب‌نشینی کامل روسیه تغییر نکرده است. کربی نیز تایید کرد که آمریکا «شرایط را به زلنسکی دیکته نمی‌کند». او گفت کاخ سفید به زلنسکی کمک می‌کند تا پیشنهاد صلحش را «عملیاتی کند».

هرش در ادامه می‌نویسد در یک سال گذشته، بایدن از وعده پشتیبانی آمریکا از اوکراین «تا هر وقت طول بکشد» به حمایت «تا هر وقت بتوانیم» تغییر موضع داده است و مدعی است که اوکراین «تا همین الان پیروزی بزرگی به دست آورده و پوتین شکست خورده است».

برخی تحلیلگران معتقدند که این پیامی رمزی است که: خودت را آماده اعلام پیروزی نسبی کن و راهی برای دست‌کم آتش‌بس با مسکو پیدا کن.

تغییر موضع به دفاع می‌تواند برای اوکراین وقت بخرد تا سرانجام پوتین را به توافقی پذیرفتنی وادار کند. آنتونی فاف، کارشناس اطلاعاتی در دانشکده جنگ ارتش آمریکا که حمله پوتین به اوکراین را سال‌ها قبل پیش‌بینی کرده بود، می‌گوید: «به احتمال زیاد رفتن به لاک دفاعی به اوکراینی‌ها امکان می‌دهد که منابعشان را حفظ کنند و در عین حال سبب می‌شود پیشروی‌های آتی روسیه بعید به نظر برسد.»

به عقیده یک دیپلمات اروپایی مستقر در واشنگتن، خطر تسریع روند عضویت اوکراین در ناتو نیز «اوکراینی‌ها را در بهترین موقعیت مذاکره» با مسکو قرار می‌دهد.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

این موضوعی حساس برای پوتین است، که به نظر می‌رسد بیشتر به توافقی راهبردی با واشنگتن علاقه‌مند است تا اوکراین به عضویت ناتو درنیاید.

بر اساس گزارش اخیر نیویورک تایمز، روسیه و اوکراین همچنان در بن‌بست قرار دارند اما اکنون شاید پوتین دارد نشانه‌هایی می‌فرستد که مایل به توافق است، در صورتی که حدود ۲۰ درصد خاک شرق اوکراین را که تحت کنترل نسبی دارد حفظ کند.

به نوشته هرش، این تنها جبهه‌ای نیست که بایدن در تلاش است به جنگ خاتمه دهد‌ــ و در سال انتخابات ریاست‌جمهوری از سرتیترهای بد رسانه‌ها دوری کند. دولت بایدن در خاورمیانه درگیر دیدارهای دیپلماتیک مکرر با اسرائیل است تا جلو فاجعه انسانی بزرگ‌تر در غزه و گسترش جنگ به جبهه حزب‌الله لبنان را بگیرد که آتش جنگ منطقه‌ای را شعله‌ور خواهد کرد. نظرسنجی‌ها نشان می‌دهد که وعده حمایت نامحدود بایدن از جنگ تلافی‌جویانه اسرائیل با حماس به قیمت ریزش پایگاه حمایتی‌اش، به‌ویژه میان دموکرات‌های مترقی، تمام شده است.

نویسنده مقاله در ادامه می‌افزاید احتمال نمی‌رفت که سیاست خارجی نقشی کلیدی در کارزار انتخاباتی ۲۰۲۴ بازی کند. به‌رغم کاهش تورم و بهبود وضعیت اقتصاد، نظرسنجی‌ها حاکی از نارضایتی از عملکرد بایدن است و سیاست خارجی بایدن به‌طور کلی و مسئله اسرائیل و اوکراین به‌طور مشخص به عواملی اثرگذار در این ارزیابی تبدیل شده‌اند.

با وجود این، در صورتی که جنگ برای اوکراینی‌ها بد پیش برود، از لحاظ سیاسی برای بایدن خطرناک است. اگر پوتین سال آینده در میدان نبرد دوباره دست بالا را داشته باشد، حتی اگر جمهوری‌خواهان کنگره عامل اصلی توقف کمک‌های نظامی به اوکراین باشند، باز هم تمام انتقادها متوجه بایدن خواهد بود که نزدیک به ۱۰۰ میلیارد دلار برای متوقف کردن روسیه هزینه کرده است. بسیاری از منتقدان جمهوری‌خواه بایدن را متهم می‌کنند که در تجهیز اوکراینی‌ها با پیشرفته‌ترین سلاح‌ها تعلل کرده است.

خود اوکراینی‌ها نیز درگیر این بحث علنی شده‌اند که تا چه مدت می‌توانند مقابل پوتین مقاومت کنند. در حالی که اوکراین با کمبود نیرو و تسلیحات مواجه است، امتناع زلنسکی از هرگونه مذاکرات جدید با مسکو بیش از پیش در نظر اوکراینی‌ها دفاع‌ناپذیر می‌شود.

در همین زمینه، یک مقام ارشد دولت بایدن به پولیتیکو گفت که تمام این عوامل‌ــ مقاومت کنگره آمریکا و وضعیت سیاست داخلی اوکراین‌ــ در بحث‌های جدید با کی‌یف در مورد استقرار مجدد در وضعیت دفاعی نقش داشته است.

هرش می‌نویسد البته مشکل این‌جا است که پوتین تمام این موارد را به‌خوبی می‌داند‌ــ به‌ویژه با توجه به افزایش محبوبیت دونالد ترامپ در نظرسنجی‌ها که می‌گوید در مورد مسئله اوکراین با روسیه به‌سرعت به توافق می‌رسد و آمریکا را از ناتو خارج می‌کند یا دست‌کم حضورش را کاهش می‌دهد. از نظر نظامی، بزرگ‌ترین نگرانی شاید این باشد که پوتین در بهار با پشتیبانی هوایی گسترده، اوکراین را هدف حمله قرار دهد. از نظر سیاسی نیز این نگرانی وجود دارد که پوتین تا وقتی مشخص شود چه کسی رئیس‌جمهوری بعدی آمریکا است، سراغ مذاکره نرود.

در اواخر سپتامبر سال جاری، سرگئی شویگو، وزیر دفاع روسیه، گفت روس‌ها «تا سال ۲۰۲۵ برنامه دارند» و ماه بعد، پوتین گفت اگر ارسال تسلیحات کشورهای غربی به اوکراین متوقف شود، اوکراین یک هفته بیشتر دوام نمی‌آورد.

بیشتر از جهان